Studiedag voor bibliotheken: Kwartiermakers, een leesproject op school met leeswinst voor alle kinderen 

30 september 2019 | 10u00 - 16u00

Prijs: € 120 per deelnemer, inclusief catering met broodjeslunch, syllabus, goodiebag en kinderboek naar keuze uit de Clavis conceptwinkel (ter waarde van maximaal € 20).

Navormer: Daniëlle Daniëls

Locatie: Willewete educatief centrum, Herkenrodeabdij 4b, 3511 Hasselt (ruime gratis parking)


Voor:

educatieve medewerkers en jeugdbibliothecarissen


Aandachtspunten:

  • leesproject met leeswinst en leeseffect voor alle kinderen

  • inspirerende leeswerkvormen

  • aanbevelingen naar aanleiding van PIRLS

  • samenwerkingsmogelijkheden tussen bibliotheek en school

Educatief centrum Willewete motiveert basisscholen om met de kinderen te lezen. 450 basisscholen in Vlaanderen doen mee met het leesproject ‘Kwartiermakers’. Zij engageren zich om met alle leerlingen van de basisschool elke dag 15 minuten vrij te lezen, elke dag in elke klas. De focus in dit project ligt op het leesplezier. Lezen is ontzettend belangrijk. Kinderen met een leesachterstand krijgen deze achterstand vaak niet meer ingehaald. Deze kinderen kunnen zich door een gebrek aan taalvaardigheid niet volledig ontplooien. Een dagelijks leesritueel van een kwartier krikt de lees- en taalvaardigheid van kinderen enorm op. En met een hoger leesniveau worden andere vakken toegankelijker en kunnen kinderen hun talent beter ontwikkelen.

Kwartiermakersscholen hebben nood aan boeken en aan een goede ondersteuning vanuit de bibliotheek. Een uitgelezen kans voor u om nauwer met deze scholen te gaan samenwerken.

Daniëlle Daniëls is de inhoudelijke trekker van Kwartiermakers. Zij ondersteunt de scholen met rijke input en tal van verrijkende leeswerkvormen en ze deelt aanbevelingen rond begrijpend lezen, naar aanleiding van het PIRLS-onderzoek. Tijdens deze sessie vertaalt ze de input naar bibliotheken en bespreekt ze interessante samenwerkingsmogelijkheden tussen bib en school.

INSCHRIJVINGSFORMULIER: