Boekverslagen anno 2024-25

Uit onderzoek blijkt dat de overgang naar het secundair onderwijs een grote leesdip met zich meebrengt bij onze leerlingen. In de literatuur noemen ze dit de ‘fourth-grade slump’. Waar in het laatste jaar van het basisonderwijs nog 65% van de leerlingen maandelijks met de neus in de boeken zit, daalt dat cijfer in het secundair onderwijs met bijna 20% tot 46% (JOP-studie, 2018). Het aantal niet-lezers stijgt in de komende leerjaren zelfs nóg meer. Straf!

Leerlingen zien lezen steeds meer als een opdracht, als een taak die heel veel tijd in beslag neemt met té weinig rendement. Boekbesprekingen maken neemt nog te vaak het plezier van het lezen weg. Dat we in de leeftijdsgroep 12-18 bijgevolg heel erg moeten inzetten op dat leesplezier, is een understatement. 

Saartje Baert, leescoach en leraar Nederlands in het SO, kwam in haar eigen klaspraktijk ook tot de conclusie dat veel jongeren het plezier in lezen helemaal kwijt zijn. Ze testte verschillende formats van boekverslagen uit en ontdekte dat het mogelijk is om leerlingen weer meer zin te geven in lezen én tegelijkertijd het boek ook op een waardevolle manier laten ‘te bespreken’.  

In deze workshop geeft ze tips en tricks vanuit eigen ervaring om motiverend te werken rond boekbesprekingen. In de namiddag steek je zelf de handen uit de mouwen. Na de workshop ga je naar huis met een reeks nieuwe werkvormen om te werken rond boekverslagen. Hoe zorg je dat het leesplezier overeind blijft? Wat is het belang van dagelijks lezen in functie van leesplezier? Hoe kunnen boekbesprekingen tóch motiverend werken? 

De workshop vindt plaats op de leeszolder van Willewete, boven de Clavis Conceptwinkel. Je kunt er snuisteren tussen de nieuwste boeken en na afloop van de workshop neem jij een boek naar keuze mee naar huis.  


Praktische info:

maandag 25 november 2024 | 9u30 - 15u30

Prijs: € 145 per deelnemer - inclusief onthaal met koffie en thee, broodjeslunch, syllabus, goodiebag en jeugdboek naar keuze uit de Clavis conceptwinkel in Herkenrode (ter waarde van maximaal € 25).

Locatie: Willewete educatief centrum, Herkenrodeabdij 4b, 3511 Hasselt (ruime gratis parking)

Doelgroep: leerkrachten Nederlands uit het secundair onderwijs

Navormer: Saartje Baert


Saartje Baert is leescoach en leraar Nederlands in het secundair onderwijs. In haar navormingen deelt ze vanuit haar eigen ervaringen praktische werkvormen, lesideeën en boekentips om met en rond boeken te werken op school. Daarnaast spoort ze met haar Instagramaccount én blog ErLasEens 'Young en adult' aan om aan het lezen te slaan of te blijven. Met haar vzw Studio TOPlesS, die ze in 2020 oprichtte met haar collega wiskunde, wil ze de mens achter de leraar in de kijker zetten: inspiratie geven, herkenbaarheid bieden, bevoorraden van een gezonde dosis zelfzorg. Een kloppend hart voor onderwijs dus …