Taalrijk-Kansrijk: naar meer taal voor elke kleuter

Wil je taalrijke kansen creëren voor élke kleuter? Dan is deze sessie echt iets voor jou!

In het project Taalrijk-Kansrijk vertalen we wetenschappelijk onderzoek naar een concrete en haalbare totaalaanpak om via sterkere taal de toekomstkansen van kleuters te vergroten. Vetrekkende vanuit een academisch optimistische schoolvisie (Hoy, 2012) met geloof en vertrouwen in leerkrachten, kleuters en hun ouders mikt het project op een meer-talig milieu waarin kleuters kunnen opgroeien.

In deze navorming bereiden we samen een activiteit meertalig voorlezen voor zodat je – samen met ouders – kan werken aan taalrijke kansen voor iedereen.

We bouwen dit in drie stappen op: van meer-talig voorlezen samen met ouders, over meer-talig vertellen met multi-inzetbare praatplaten tot meer-talig praten tijdens alledaagse taalkansen in de thuisomgeving. We accentueren de letters ‘meer’ in het woord meer-talig bewust omdat we extra kansen creëren om taalrijk op te groeien. We zien culturele en talige diversiteit daarbij als een waardevolle realiteit zonder afbreuk te doen aan het belang van Nederlands op school. We gaan voor meer taal en meer kwaliteitsvolle interacties voor élke kleuter.


Praktische info:

donderdag 16 mei 2024 | 9u30 - 12u30

Prijs: € 110 per deelnemer - inclusief syllabus, goodiebag en kinderboek naar keuze uit de Clavis conceptwinkel in Herkenrode (ter waarde van maximaal € 25).

Locatie: Willewete educatief centrum, Herkenrodeabdij 4b, 3511 Hasselt (ruime gratis parking)

Doelgroep: leerkrachten uit het kleuteronderwijs

Navormers: Annelies Stiers, Hanne Rosius en Saar Steverlinck


Over Saar Steverlinck;

Saar Steverlinck is lector Nederlands aan de Educatieve Bachelor Kleuteronderwijs van Hogeschool PXL (PXL-Education). Binnen het expertisecentrum PXL Onderwijsinnovatie voert ze onderzoek naar talentgericht werken met kleuters en leerlingen van de lagere school. Daarnaast werkt ze binnen het project Taalrijk-Kansrijk aan het stimuleren van taalrijke kansen voor iedereen – in een warm partnerschap tussen ouders en school. 

Over Hanne Rosius:

Hanne Rosius is lerarenopleider aan het departement PXL-Education van Hogeschool PXL. Ze geeft het vak PAV aan de opleiding educatieve bachelor voor het secundair onderwijs. Daarnaast is ze als onderzoeker op het vlak van digitale didactiek verbonden aan het expertisecentrum PXL Onderwijsinnovatie. Ze doet ook onderzoek naar talentgericht werken en het stimuleren van taalrijke kansen voor iedereen. In 2022 werd ze door het onderwijsmagazine Klasse uitgeroepen tot ‘Leraar van het Jaar’. 

Over Annelies Stiers:

Annelies Stiers werkt als onderzoeker voor het expertisecentrum PXL Onderwijsinnovatie. Ze werkt aan een aantal onderzoeksprojecten op vlak van taal en ouderbetrokkenheid. Binnen het project Taalrijk-Kansrijk werkt ze aan het stimuleren van taalrijke kansen voor alle kleuters. Daarnaast geeft ze freelance vorming voor het Centrum van Taal en Onderwijs en educatief centrum Willewete. Door als zorgcoördinator in de eerste graad van het lager onderwijs te functioneren blijft ook de klaspraktijk een vertrouwde omgeving.