MILO kan lezen: elke leerkracht een leeskracht!
Effectief technisch leesonderwijs in de eerste graad van het basisonderwijs
Wetenschappers zijn het erover eens dat elk kind kan leren lezen, op voorwaarde dat de juiste ondersteuning wordt gegeven. Kies je dan voor individuele trajecten of voor het verstevigen van het basisaanbod voor alle leerlingen? “Leesproblemen kan je beter voorkomen dan remediëren.” Een moeizame start heeft een grote invloed op de verdere schoolloopbaan en wordt zelden nog ingehaald. De kracht van de leerkracht, de juiste interventies op het juiste moment en een effectieve leesdidactiek zijn uitermate belangrijk voor een vlotte leesstart van alle leerlingen.
MILO staat voor Motiverend Inclusief Leesonderwijs en is een speerpuntproject van PXL Onderwijsinnovatie. MILO wil een stevige basis leggen voor kwaliteitsvol, inclusief leesonderwijs op maat van elk kind.
In deze sessie zullen we aanbevelingen daartoe omzetten naar de klaspraktijk om op die manier de kans op lees – en schoolsucces bij alle kinderen verhogen. Je krijgt praktische handvaten om je eigen technische leeslessen effectief te maken.
Ben je een leerkracht van de eerste graad, zorgleerkracht, ondersteuner, zorgcoördinator of schoolleider van het basisonderwijs en wil je ook een sterke leeskracht worden? Schrijf je zeker in voor deze sessie!
Praktische info:
woensdag 16 oktober 2024 | 9u00 - 12u00
Prijs: € 110 per deelnemer - inclusief syllabus, goodiebag en kinderboek naar keuze uit de Clavis conceptwinkel in Herkenrode (ter waarde van maximaal € 25).
Locatie: Willewete educatief centrum, Herkenrodeabdij 4b, 3511 Hasselt (ruime gratis parking)
Doelgroep: leerkrachten van de 1ste graad
Navormers: Annelies Stiers en Jana Banting
Annelies Stiers werkte als onderwijzeres in verschillende klassen van de lagere school, maar verloor haar hart helemaal in het eerste leerjaar. Ze werkte als zorgcoördinator, beleidsondersteuner en mentor van startende leerkrachten binnen haar school. Na een BNB Zorgverbreding en Remediërend Leren aan de UCLL ging ze eerst zelf lesgeven in de BNB Zorgverbreding en Remediërend leren. Daarna ging ze deeltijds werken als praktijklector in de hogeschool PXL, waar ze jonge leerkrachten mag meenemen in de didactiek van lezen.
De laatste tijd legt ze zich vooral toe op onderzoeksprojecten op vlak van taal en ouderbetrokkenheid. Ze is freelance vormer voor het CTO. Ze genoot een opleiding bij Daniëlle Daniëls, die haar jarenlange expertise als leesbevorderaar en navormer heeft gedeeld met Annelies.
Annelies wil vanuit krachtige praktijkverhalen leerkrachten inspireren, om zo bij te dragen aan goed onderwijs.