Samen sterk in leren lezen - ouders als leespartners van bij de start

Leren lezen is een magisch moment in het leven van een kind – een sleutel tot nieuwe werelden, kennis en eindeloze verbeelding. In de eerste levensjaren kan een kind er alleen maar van genieten wanneer het wordt voorgelezen. Het zelf kunnen heeft toch net dat tikkeltje meer. Heel wat kinderen staan dan ook te trappelen om zelf boeken te kunnen lezen en kijken uit naar het eerste leerjaar. Dit enthousiasme wordt voor sommige kinderen al snel een teleurstelling en leidt al vroeg tot demotivatie wanneer het leren lezen moeizaam op gang komt. Leren lezen is een langzaam proces. Helaas verloopt de ontwikkeling in leesvaardigheid niet voor ieder kind even vlot. Toch is goed leren lezen een must om later in onze maatschappij te kunnen functioneren.

Wist je dat uit onderzoek blijkt dat leerlingen het beter doen op school als ouders meer betrokken zijn op het schoolgebeuren van het kind? Als leerkracht sta je er dus niet alleen voor!

In deze interactieve workshop ontdek je hoe je samen met ouders een warm en duurzaam partnerschap opbouwt rond leren lezen. We reiken je concrete en haalbare ideeën aan om ook thuis het leesvuur aan te wakkeren. Je krijgt inspirerende boekentips voor elk type beginnende lezer, en je leert hoe je zelfs de moeilijkst te motiveren kinderen weer zin in lezen geeft.

Ben jij klaar om van leren lezen een gedeeld succesverhaal te maken, gedragen door school én thuis? Dan is deze sessie écht iets voor jou!


Praktische info:

woensdag 14 januari 2026 | 9u00 - 12u00

Prijs: € 110 per deelnemer - inclusief onthaal met koffie en thee, syllabus, goodiebag en kinderboek naar keuze uit de Clavis conceptwinkel in Herkenrode (ter waarde van maximaal € 25).

Locatie: leesbevorderingscentrum Willewete, Herkenrodeabdij 4b, 3511 Hasselt (ruime gratis parking)

Doelgroep: leerkrachten eerste graad lager onderwijs

Navormer: Annelies Stiers


Annelies Stiers werkte als onderwijzeres in verschillende klassen van de lagere school, maar verloor haar hart helemaal in het eerste leerjaar. Ze werkte als zorgcoördinator, beleidsondersteuner en mentor van startende leerkrachten binnen haar school. Na een BNB Zorgverbreding en Remediërend Leren aan de UCLL ging ze eerst zelf lesgeven in de BNB Zorgverbreding en Remediërend leren. Daarna ging ze deeltijds werken als praktijklector in de hogeschool PXL, waar ze jonge leerkrachten mag meenemen in de didactiek van lezen.

De laatste tijd legt ze zich vooral toe op onderzoeksprojecten op vlak van taal en ouderbetrokkenheid. Ze is freelance vormer voor het CTO. Ze genoot een opleiding bij Daniëlle Daniëls, die haar jarenlange expertise als leesbevorderaar en navormer heeft gedeeld met Annelies. Annelies geeft vormingen in het leesbevorderingscentrum Willewete. Vanuit krachtige praktijkverhalen wil ze leerkrachten inspireren, om zo bij te dragen aan goed onderwijs.